ترش تره، خورش خوشمزه گیلانی هاست. این خورش لذیذ و سالم را معمولا برای غذای شب عید در گیلان با حبوباتی مثل عدس یا با برنج و حتی آرد برنج درست و در کنار ماهی دودی سرو میکنند. این خورشت غذای شب چهارشنبه سوری در گیلان هم هست. در میان انواع خورش ترش تره شمالی طرز تهیه خورش ترش تره شرق گیلان، تالش و انزلی بسیار مشهور هستند. با ما در سوغات سرای گیلان همراه باشید تا طرز تهیه این خورشت خوشمزه رو یاد بگیریم. در ضمن برای تهیه مواد اولیه این خورشت خوشمزه میتونید از فروشگاه ما دیدن کنید یا با ما تماس بگیرید.
مواد لازم
- سبزی ترش تره ۱ کیلوگرم شامل: جعفری، گشنیز، اسفناج و تره (مقدار تره از بقیه کمتر و مقدار اسفناج بیشتر از باقی سبزیها باشد)
- نعنا خشک: ۱ قاشق چایخوری
- برنج خام نیم دانه: ۱ قاشق غذاخوری سر پر
- آب: به مقدار لازم برای پخت برنج و سبزی
- آبغوره ترش: ۱ لیوان فرانسوی دستهدار
- سیر: ۱ بوته بزرگ
- نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
- روغن سرخ کردنی: به مقدار لازم
- تخم مرغ: ۲ یا سه عدد
طرز تهیه
سبزی خورش ترشی تره را ساطوری خرد کنید. ابتدا سبزیها را پاک کنید و بشورید. وقتی آب سبزیها خشک شد ساطوری و ریز خرد کنید.سپس سبزیها را در یک قابلمه بریزید، برنج پاک شده و شسته شده را هم اضافه کنید و مقداری آب بریزید. مقدار آب باید به حدی باشد که برنج و سبزی حسابی پخته و له شوند. نمک، فلفل و زردچوبه را هم اضافه کنید و اجازه دهید مواد روی شعله ملایم گاز حسابی بپزند و له شوند. ۱۰ دقیقه مانده به پایان پخت آبغوره را هم اضافه کنید و خوب هم بزنید.
مواد پخته شده را از روی گاز بردارید و با گوشتکوب دستی یا برقی خوب بکوبید تا له شوند. حالا ترش تره له شده را با مقداری کره یا روغن روی حرارت ملایم گاز سرخ کنید. ترشی و نمک ترش تره را اندازه کنید. حبههای سیر را پوست بگیرید و له کنید. سیر را تفت بدهید و و تخم مرغها را به سیر اضافه کنید و سرخ کنید. اجازه بدهید تخم مرغ کمی خودش را بگیرد سپس هم بزنید و با سیر مخلوط کنید.
در آخرین مرحله از طرز پخت خورش ترش تره مخلوط سیر و تخم و مرغ را به سبزی و برنج له شده اضافه کنید. در پایان به اندازه دلخواه فلفل هم اضافه کنید. خورش ترش تره یک خورش غلیظ و کم آب است.
این خورش را با برنج کته، یا با نان و همراه با ترب سفید، با ماهی سفید، ماهی دودی یا ماهی شور، اشپل، زیتون و باقلا سبز سرو و میل کنید.
فوت و فنهای خورش ترش تره شمالی و گیلانی
- خورش ترش تره را با مرغ هم میتوانید درست کنید. در واقع در شرق گیلان یا منطقه رودسر با مرغ طبخ میشود. ترکیب مواد خورش ترش تره با مرغ عبارت است از: لوبیا چیتی یا لوبیا کشاورزی، مرغ، آب نارنج یا آبغوره، سبزی آش به همراه سیر تازه، پیاز نگینی خرد شده برای تفت دادن مرغ، نمک، فلفل و زردچوبه به علاوه آرد برنج در حد یک قاشق برای غلیظ شدن خورش.
- به ترکیب سبزی غذای ترش تره اگر کمی نعنا و چوچاق هم اضافه کنید خوشمزه میشود.
- در طرز تهیه خورش ترش تره معمولا گردو جایی ندارد.
- طرز تهیه خورش ترش تره انزلی و طرز تهیه خورش ترش تره آستارا هم به همین ترتیب است.
- برای طرز تهیه خورش ترش تره با عدس به جای برنج از عدس استفاده کنید. برای یک کیلوگرم سبزی ۱۰۰ گرم عدس کافی است.
- در طرز تهیه ترش تره با ماهی، باید به جای گوشت یا مرغ از ماهی استفاده کنید و بقیه مراحل را مانند دستورالعمل بالا انجام دهید.